ŠČŽ

'Logotip z igrivostjo in jasnostjo nagovarja javnost ter s preprosto uporabo specifičnih črk sporoča, da označuje projekt s področja knjige. Šumniki in strešice na črkah so posebnost slovanskega sveta, hkrati pa univerzalno in prvinsko zvočno komunikacijsko orodje sporazumevanja, ki ga otroci osvojijo pred besedami. Unikatne ilustracije znak umeščajo v področje otroškega, hkrati pa so simboli zvokov, ki jih ustvarjajo predstavljene črke. Šššššššš za takrat, ko si želimo tišino, čččččččččč za zvok drdranja vlaka, žžžžžžž kot šum čebel v panju.'


Polonca Strman, avtorica logotipa

ŠČŽ

Knjižni sejem v Bologni

Sejem v Bologni je 4-dnevni dogodek, namenjen izključno strokovni javnosti, sejem obišče okoli 30.000 ljudi. V šestih sejemskih halah se predstavlja več kot 1.400 razstavljavcev iz 80 držav sveta, v sklopu sejma pa se zgodi več kot 600 dogodkov; ob tem je o sejmu poroča več kot 800 novinarjev iz 40 držav sveta, sejem je močno prisoten tudi v digitalnih oblikah promocije.

Knjižni sejem v Bologni je poleg frankfurtskega knjižnega sejma tista mednarodna platforma, na kateri se predstavlja največje število slovenskih založnikov s področja otroške in mladinske literature, samostojno ali v sklopu slovenske nacionalne stojnice.


Pomen sejma in naziva Častne gostje na knjižnem sejmu v Bologni

Vloga častne države gostje v Bologni bo pomembno okrepila mednarodni potencial domačih otroških knjig in predvsem slovenske ilustracije, spodbujala prevode slovenskih otroških in mladinskih knjig, izpostavljala vidnost slovenskih avtorjev in krepila vlogo ilustracije. Nastop države kot častne gostje je enkratna priložnost, da se usmeri pozornost na našo nacionalno produkcijo in bogato ustvarjalnost in tradicijo na področju otroških in mladinskih knjig, in sicer ne kjerkoli, temveč v kontekstu mednarodnega sejma, ki uživa stalen in visok ugled in pozornost tako založniške in knjigotrške kot tudi medijske panoge.

 

Cilji nastopa na sejmu v Bologni 2024

Z nastopom Slovenije kot častne gostje na knjižnem sejmu v Bologni želimo zasledovati in doseči naslednje cilje:

  • Predstaviti aktualno slovensko ustvarjalnost na področju otroške in mladinske literature tako z vidika založniškega dela, knjižnih avtorjev kot bogate slovenske ilustratorske scene.
  • V večji meri spodbuditi prevode slovenskih otroških in mladinskih knjig v (velike) tuje jezike.
  • Spodbujati slovenske založbe, da povečajo prihodke iz naslova prodaje avtorskih pravic in krepiti njihovo prisotnost v mednarodnem okolju.
  • Projekt smiselno prečno povezati z nastopom Slovenije kot častne gostje v Frankfurtu 2022 in graditi na skupnem cilju – ugledu in prepoznavnosti.
  • Predstaviti slovenske knjige in ustvarjalce širšemu italijanskemu in mednarodnemu občinstvu (s poudarkom na Bologni in okolici).

O oblikovni zasnovi razstave slovenske ilustracije v Bologni

Razstava slovenske ilustracije na knjižnem sejmu v Bologni

Nazaj na vrh