Si predstavljate najstnika s knjigo?!?


V zadnjem obdobju se kaže močan upad prostočasnega branja – ker branje v obdobju mladosti vpliva na vzdrževanje branja tudi kasneje v življenju, se tako okrogla miza ukvarja z vprašanjem, kako pritegniti najstnike, ki so ena ključnih skupin pri promociji branja, k branju in jih spodbujati, da navado ohranijo. Razpravljali bomo o nekaterih uspešnih projektih v Sloveniji, ki kažejo pozitiven učinek na branje v najstniškem obdobju in se, skupaj z avtorji mladinske književnosti, vprašali o tem, kaj najstniki potrebujejo in želijo v kontekstu literature – skratka, kaj prispeva k temu, da postanejo in ostanejo bralci za življenje.


Moderatorka Nika Pušlar 

Nika je članica ekipe festivala angažiranega pisanja Itn., drugače pa sinologinja in študentka kognitivne znanosti. S knjigami je tako rekoč odrasla, trenutno pa jo najbolj zanima magični realizem, družbeno kritična literatura in poezija v prozi. Je ena tistih, ki v prostem času radi raziskujejo in se sprašujejo o vsem, o čemer se spraševati sploh da, in vedno se rada nauči kaj novega – o svetu, o smislu, o družbi, o človeku, pa o vsem ostalem, česar obstoja in vprašanj se še ne zaveda.

sogovorniki: 

Zlati bralci, Bralna značka in starejši bralci: Manca Perko

Manca Perko (1967) je generalna sekretarka Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS, strokovno in organizacijsko vodi pripravo ter izvedbo programov Bralne značke v slovenskem in mednarodnem prostoru. S knjigo za otroke in mlade ter razvijanjem bralne kulture se ukvarja vse svoje profesionalno življenje.

Avtorica romanov za najstnike: Janja Vidmar 

Janja Vidmar (1962) je avtorica več kot 50 knjig, številnih scenarijev, dramskih besedil, radijskih iger, kolumen in člankov. Za svoja dela je prejela več nacionalnih in mednarodnih priznanj: Večernica 1998 in 2008, Desetnica 2006 in 2013, IBBY Honour List 2010, Glazerjeva listina 2007, Medaglia d’oro 1999, Zlata paličica 2010, nominacija za Astrid Lindgren Memorial Award 2013 in 2014. Njena dela so prevedena v srbski, nemški, hrvaški, italijanski in angleški jezik. V Mariboru ji vinorodni griči, nizki honorarji, hči in mačke zagotavljajo odlične pogoje za ustvarjanje.

Projekt GG4A: Barbara Pregelj 

Barbara Pregelj je pridružena profesorica na Univerzi v Novi Gorici, soustanoviteljica Založbe Malinc, kjer je tudi glavna urednica. Je tudi prevajalka, tolmačka, predavateljica in raziskovalka. Njena bibliografija zajema več kot 700 bibliografskih enot. Na Malincu je zasnovala in vodi bralne in druge projekte v nacionalnem in mednarodnem okolju.


Nazaj na vrh