Creme de la creme slovenske otroške in mladinske književnosti


Slovenska sekcija IBBY med drugim nominira slovenske ustvarjalce za osrednje mednarodne nagrade na področju mladinske književnosti. Kako jih izberemo med številnimi izjemnimi ustvarjalci? Zakaj je taka promocija pomembna? Kaj pomeni ustvarjalcem? In kako ustvarjalci sami gledajo na stanje slovenske mladinske književnosti – pred Bologno in po njen?

Moderatorka Tina Bilban

Tina Bilban je pisateljica, urednica, literarna kritičarka in raziskovalka (Inštitut Nove revije). Vse od doktorske disertacije s področja literarnih ved se ukvarja predvsem s presečiščem literature, filozofije in znanosti, ob tem pa se še posebej posveča mladinski književnosti. Je predsednica Slovenske sekcije IBBY in članica izvršnega odbora IBBY. V letih 2020 in 2022 je bila članica žirije za Andersenovo nagrado, v letu 2024 pa je članica žirije za BolognaRagazzi Award 2024.

Sogovorniki: 

Peter Svetina (Andersenova 2024) - imamo fotko

Peter Svetina (1970) se je rodil v Ljubljani, tam je doktoriral iz slovenske književnosti, zdaj je profesor za slovanske književnosti na Univerzi v Celovcu (Avstrija).  Strokovno se ukvarja s poezijo in mladinsko književnostjo. Piše za otroke in mladino, dvakrat je bil med finalisti za Andersenovo nagrado. Piše tudi poezijo za odrasle in prevaja.

 

Damijan Stepančič (Andersenova 2024) 

Damijan Stepančič (1969) je akademski slikar, ilustrator, stripar in predavatelj na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje; za svoja dela je prejel številne domače in mednarodne nagrade, je slovenski kandidat za Andersenovo nagrado 2024. Prav ilustracija mu najbolj omogoča, da skozi risbe pripovedujem zgodbe, tako lahko uresničuje tudi svoje drzne vizualne in likovne zamisli. Zadnje čase se vedno več posveča tudi stripu in lutkam, kjer lahko likovnost oživi skozi različne materijale. Nasploh strip se mu zdi izjemno vitalen medij, ki ponuja poleg zgodb tudi močno refleksijo časa in dogodkov, skratka sveta.

Mateja Seliškar Kenda (Častna lista IBBY 2024) 

Anja Štefan (Častna lista IBBY 2024) 

Anja Štefan (1969) je pesnica, pisateljica in pripovedovalka. Je mojstrica jezika, ki s svojimi pesmimi in pravljicami nagovarja tako otroke kot odrasle. Njena dela so izjemno priljubljena; uvrščena so v berila, antologije in učne načrte in obravnavana v znanstvenih člankih. Njena dela ilustrirajo najboljši slovenski ilustratorji. Po njenih pravljicah nastajajo predstave v osrednjih slovenskih lutkovnih gledališčih. Med pomembnejša dela uvrščamo dela Bobek in barčica (2005), Lonček na pike (2008) in bolj nedavni Zajčkova hišica (2021) ter Štiri črne mravljice (2022). Leta 2015 je pri Mladinski knjigi izšel antološki izbor Anjinih del z naslovom Svet je kakor ringaraja. Večina njenih knjig je bila nagrajenih ali nominiranih za nagrade. V letu 2022 je kot prva slovenska avtorica za otroke in mladino prejela nagrado Prešernovega sklada, osrednjo slovensko nagrado za delo na področju umetnosti. Kot pripovedovalka nastopa za otroke in odrasle, na dogodkih lokalnega in državnega pomena, v tujini in doma. Je ustanoviteljica slovenskega pripovedovalskega festivala, ki ga je vodila 20 let. S svojimi tenkočutnimi priredbami je oživila številne ljudske pripovedi, tako s posameznimi objavami kot z obsežnimi knjižnimi izbori. V evropskem letu kulturne dediščine (2018) je bila izbrana za ambasadorko kulturno-umetnostne vzgoje v Sloveniji.

Maša P. Žmitek (Častna lista IBBY 2024) 


Nazaj na vrh